BIO wijnen beter geregeld op EU niveau

De verordening voor het produceren van biologische wijn is goedgekeurd in Brussel.

Er bestond officieel tot nu toe alleen wijn van biologisch geteelde druiven.
Enkele verschillen met de normale vinificatie:

  • De gebruikte hoeveelheden sulfiet; voor rode wijn maximaal 100 mg/liter met een resterend suikergehalte van < 2 gram per liter. Voor witte en roséwijn maximaal 150 mg/liter, ook met een resterend suikergehalte van < 2 gram per liter. Voor alle andere wijnen moet het maximale zwaveldioxidegehalte 30 mg/liter minder zijn dan de toegestane gehaltes bij de niet biologische wijn, zoals die bepaald zijn op 1 augustus 2010 overeenkomstig bijlage I B bij verordening (EG) nr. 606/2009.
  • Een aantal oenologische processen, procede’s en behandelingen wordt verboden:
    – Concentratie middels afkoeling;
    – Wijnsteenstabilisatie door elektrodialyse of kationenwisselaars;
    – Gedeeltelijke desalcoholisatie.
  • Een ander aantal prodedé’s, processen en behandelingen wordt alleen nog onder bepaalde voorwaarden toegestaan
    – Warmtebehandling;
    – Centrifugering en filtratie met of zonder toeslagstoffen.
    Na beoordeling vóór 1 augustus 2015 door de Commissie is het de bedoeling dat deze bewerkingen geleidelijk worden afgeschaft of verder beperkt worden in het gebruik.

Er is een bepaling dat opgeslagen wijn, die aantoonbaar voldoet aan de vereisten van deze biologische wijnbepalingen, op het etiket het woord “biologisch” en het daarbij behorende Europese logo mag gebruiken.

Reageren is niet mogelijk