Programma wijn-spijs cursus

Onder voorbehoud van kleine veranderingen

Kennismakingscursus wijn / wijn-spijs 

Kenmerken:

image_background

  • Basiskennis wijn en wijn-spijs combinaties leggen.
  • 5 dagen, +/- drie uur per avond intensief hard werken
  • Items zijn een grove leidraad, uw vragen zijn altijd welkom en worden behandeld
  • Kosten slechts € 180 p.p. voor de cursus te voldoen.
  • Geen restitutie mogelijk indien een dag wordt gemist

 

Programma zie hieronder.

Avond 1

  • Wat is wijn en de geschiedenis van de wijn
  • hoe steekt de wijnbouw in elkaar
  • Etiket + etiquette (Lezen etiket, kurk, kurkentrekkers, glas, serveertemperatuur, decanteren, karafferen, etc)
  • Wanneer is een wijn op dronk, houdbaarheid,
  • vinificatie (wijnbereiding) witte wijnen
  • Wijnwetgeving + classificaties
  • Beschrijf wat je proeft met behulp van het aromawiel
  • Proeven van wijn volgens model Klosse
  • Blind proeven met het mystery glas

Avond 2

  • Wijngaarden in de seizoenen
  • Jaargangen: goede jaren, slechte jaren
  • Wijnbouw in Europa
  • Hoe ontstaat een rosé en mousserende wijn
  • Wijn-Spijs, hoe kies ik een wijn bij een gerecht?
  • Typische wijnen per land
  • Toepassen aromawiel en methode Klosse om wijn/spijs te beschrijven / matchen
  • Blind proeven met het mystery glas

Avond 3

  • Wijnbereiding (zachte) rode wijnen
  • Toepassen aromawiel en methode Klosse om wijn/spijs te beschrijven
  • Blind proeven met het mystery glas
  • Typische wijnen per land (Europa)

Avond 4

  • De landen van de rest van de wereld
  • Verschillen nieuwe en oude wereld
  • Toepassen aromawiel en methode Klosse om wijn/spijs te beschrijven / matchen
  • Typische wijnen per land
  • Hoe wordt een dessertwijn gemaakt
  • Versterkte wijnen:
  • Met het oog op Port
  • Proeven dessert wijnen en wijn / spijs combinaties

Avond 5

  • Mousserende wijnen
  • Toepassen aromawiel en methode Klosse om wijn/spijs te beschrijven / matchen
  • kelder, opbouw wijnvoorraad
  • Wijnaankopen, de wijnmarkt en wijnveiling NL
  • Organisatie van een wijnavond of proeverij
  • Mousserende wijnen nader bestudeerd
  • Excellente wijnen / dure wijnen het geld waard?
  • Proeve van bekwaamheid (de wijntest)
  • Evaluatie

blind proefglas 32 cl 10242037Eventuele afsluiting (extra avond €32 p.p.)

Proef excellente wijnen (met passende spijzen)

Frans: o.a. Bourgogne, Chablis, Poully fumé

Spaans: Priorat en Rioja

Italiaans: Amarone, Barolo, Brunello