Wijnkalender 2013 en het feest van Ferragosta

Ja wij zijn al bezig met de agenda van volgend jaar. Voor een wijnkalender werd een passende wijn gevraagd voor het feest van Ferragosta. Hieronder mijn bescheiden bijdrage over dit thema.

Het feest van de Ferragosto valt midden in de Italiaanse vakantie periode op 15 augustus. Van oorsprong door de Romeinen gevierd als feest van de vruchtbaarheid. Het valt ook samen met de periode van de binnengehaalde oogst dus is het te verwachten dat ervoor de vruchtbaarheid  van moeder aarde centraal stond. De katholieke kerk viert het feest van de onbevlekte ontvangenis van Maria zoals dat zo mooi genoemd wordt. Het is een feest wat in Italië gepaard gaat met vele festiviteiten, het is immers vakantie en dus een uitgelezen moment om er even op uit te trekken, naar het strand te gaan, lekker te eten en te drinken. Een moment “di grande qualita”. Een feest voor en met de hele familie.

Welke wijn zou nou het beste bij dit feest passen? Een Vin Santo zou qua naam mooi passen, het is immers een kerkelijke feestdag en daar past een heilige wijn bij. Nee, er is teveel zon en bij het lekkere eten denken we niet meteen aan een zware zoete wijn. Als het dan zoet mag zijn of een tikkeltje zoet dan denk ik eerder aan de beste witte wijn van zuid Italië van een paar jaar geleden. De Donna Giovanna van het huis Tenuta Iuzzolini. Een vendemmia tardiva (late oogst) van Greco Bianco druiven uit het mooie Calabrië. Een absolute streling van tong bij gerechten waar zoete nevensmaken worden ingezet. Een rijke, vol van smaak, zelfs een tikje exotische wijn met zachte rijpe fruittonen, mineralen en zachte zuren. Waarlijk een feestelijke wijn, een wijn voor een feestdag. Niet voor het strand, maar voor s’avonds bij een zacht gebraad met zoete bijgerechten een geweldige afsluiting van de feestdag, genieten onder een hemel met het bijzondere schouwspel van de Perseid meteoor die dan vaak te zien is. Een wijn voor een romantische avond.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.