BIO=logisch

BIO is logisch

Hoe minder rommel in de wijn hoe beter. (logisch toch).Wist u dat er tot 90 stoffen aan wijn mogen toegevoegd en er zijn allerlei trucjes om de wijn te manipuleren. Hieronder de belangrijkste mitsen en maren.

Chemische -synthetische spuit en bemestingsmiddelen.

De wettelijke richtlijnen in de EU verbiedt de toepassing van chemische -synthetische spuit en bemestingsmiddelen. Wel mag er koper en zwavelsulfaat gebruikt worden voor de bestrijding van ziekten in de wijngaard en tijdens de fermentatie (zijn natuurlijke producten), echter deze worden zo min mogelijk toegepast. Normaal mag er tot 150 mg sulfiet per liter in een wijn voorkomen (nieuwe EU richtlijn per 1-1-2009). De BIO wijnen hebben doorgaans slechts 30  of 40 mg. sulfiet per liter, de vino natura wijnen nog veel m inder. Maximaal was dit 60 Mg. maar is op verzoek van enkele landen met een natter klimaat (Duitsland en Frankrijk) weer opgehoogd naar 100 Mg. / liter. Helaas staat op de wijn niet aangegeven hoeveel sulfiet deze bevat en omdat dit ook een flexibel getal is durven wijnboeren dit ook niet aan op een enkeling na. Op de fact-sheets van de wijn (meestal te vinden op de website van de wijnmaker) staat soms wel een indicatie. Het is voor ons als importeur een te duur en omslachtig proces om zelf het exacte sulfiet gehalte te meten helaas.

Veel sulfiet levert naarst de alcohol het hoofdpijn effect op en sommige mensen kunnen er ook minder tegen.

Gentechnieken

Het inzetten van gentechnieken en op deze wijze veranderde organismen zijn in de biowijn productie verboden. De planten in een biologische omgeving worden zelf langszaam maar zeker meer immuun tegen ziekten. Biologisch geproduceerde druiven worden op een goede bodem geteeld, met voldoende natuurlijke voedingsstoffen en vaak worden andere planten die de juiste voedingsstoffen hebben in de nabijheid (vaak tussen de wijnranken in) geteeld. Door op het juiste moment te ploegen krijgt de druif weer nieuwe voedingsstoffen. Ook worden bloemen en planten gezaaid die de juiste insecten aantrekken, zowel boven de grond als er in. Dit ook ter voorkoming van teveel verkeerde insecten in de wijngaard. Deze wijze van produceren noemt men biodynamische druiventeelt.

Bio,wijn, biologischAmarone, Bio, La Dama
De filosofie
Het bhuis
De wijnmaker
Het top product

Strengere regels voor:

Hoewel de regels vooral de gezonde plant en dierwereld in de wijngaard beschermen, gelden ook in de wijnkelder strenge regels.

  • Voor het stabiliseren, filteren en in balans brengen van de Biowijn mag geen gelatine, runderbloed, metawijnzuur of andere discutabele middelen worden ingezet. De wijn dient op zo natuurlijk mogelijk wijze tot stand gebracht te worden. Zo zijn ook omgekeerde osmose (onttrekt water aan de wijn en maakt deze daardoor geconcentreerd) of kryoextraktie (Wijnconcentraat uit bevroren druiven wijnen),  niet toegestaan.
  • De most van de wijn mag tot maximaal 40 graden verhit worden en niet zoals ook gebeurt tot 60 graden of meer. Dat alles dient ertoe om een zo natuurlijk mogelijk product te maken.
  • Deze wijnen zijn wel iets duurder omdat de opbrengst per hectare minder is (geen extreme toevoeging kunstmest) en de plant is zeker in het begin meer ontvankelijk voor ziekten. Dus ook meer risico op een mislukking van de oogst. Echter de wijngaard ontwikkelt zich met de jaren tot een sterke biotoop die steeds betere druiven levert en daardoor ook steeds betere wijnen.

 

Reacties zijn gesloten.